Je brengt een groot deel van jouw leven door op de werkvloer.

Daarom kan je maar beter zorgen dat je het naar je zin hebt toch? Ik heb vijf belangrijke stappen voor jou op een rij gezet voor om jouw werkgeluk te verhogen. Want wie wil er nou niet blij naar zijn werk?

 Stap 1: Inventariseer

Waar komt jouw werkgeluk vandaan? Daar begint het bij. Word jij blij van veel collega’s maar werk je als ZZPer? Of werk jij lekker met veel rumoer om je heen maar zit je in een stil kamertje? Word jij blij van een groot team aansturen maar groeit het team maar niet? Waar word jij blij van? Schrijf alles op. Zonder oordeel over de eventuele haalbaarheid. 

 Stap 2: Korte en lange termijn

Ga door de lijst heen en maak onderscheid tussen dingen die je zelf kan aanpakken om jouw werkgeluk op korte termijn te verhogen. Welke zaken kun je morgen al veranderen? Wat kan jij zelf doen? En welke dingen hebben meer tijd nodig of waar moet je hulp bij inschakelen? Welke dingen moet je bij andere mensen aankaarten? Na stap twee heb je dus twee lijsten. 

 Stap 3: Ga aan de slag

Ga aan de slag met jouw korte termijn wensen. Welke dingen kan jij zelf al METEEN oppakken? Ga zelf lekkere lunch meenemen. Bak een cake voor je collega’s. Stel een vrijdagmiddagborrel voor. Neem initiatief! Maar ga ook investeren in de langere termijn wensen om jouw werkgeluk te verhogen. Plan een gesprek in met je leidinggevende. Ga op zoek naar een andere uitdaging. Ga die cursus doen!

Stap 4: Spreek jouw wensen hardop uit

Dit is een lastige stap. Want het is makkelijker om te blijven zitten in de veilige modus. Want let op, zodra jij jouw wensen hardop uitspreekt, dan kan er wel eens wat gaan veranderen…

Bedenk bij wie je moet zijn om jouw wens werkelijkheid te laten worden. Of het nou gaat om de kwaliteit van de koffie of jouw salaris, je kan er er over blijven zeuren, maar als je het niet zegt tegen degene die er over gaat, gaat er niks veranderen. Tip: formuleer jouw wensen op een positieve manier. Op die manier is de kans het grootst dat je voor elkaar krijgt wat jij wilt. 

Stap 5: Zeg ja!

Als je de stappen 1 tot en met 4 hebt doorlopen, dan is de kans groot dat er veranderingen merkbaar zijn. Dat jouw focus is verlegd van ontevreden, naar een meer positieve blik. Je hebt zelf verantwoordelijkheid genomen voor het verhogen van jouw werkgeluk. Misschien komen er onverwachte dingen op jouw pad. Want de verandering is ingezet. Zeg ja, ga het aan! 

Hoe fijn zou het zijn als jij niet de enige op de afdeling bent die aan de slag gaat met het verhogen van het werkgeluk? Wat nou als de hele afdeling meedoet?

Liefs Nanette

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!